The Art of
Hasan Fuat Sari

Modifierade cyklarÅbo Underrättelser 26 november 1994


Hasan Fuat Sari kommer ursprungligen från Turkiet, men har bott i Åbo sedan 1980. Hans konst har vi kunnat se i olika repriser på gallerierna i stan. De material han tidigare har arbetat med är lera, trä, metall, stål och andra material.

Den produktion som vi nu har möjlighet att ta del av består av gamla cykeldelar och övriga objocts trouvés samt skulpturer. På Joella hittar vi cyklarna och på Rantagalleria de mera tvådimensionella.

Picasso var en av de första som introducerade idén med att plocka ihop redan existerande föremål till en ny helhet. Bl a gjorde han ett tjurhuvud av en cykelsits och en styrstång. Den skulle ha passat bra i sällskap med Saris cykeldelar, som i princip bygger på samma idé. Här kan vi se bl a Ikaros, ett jätteöga och en flygande insekt, alla finurliga kompositioner med härliga idéer.

Man kan bara konstatera att cykeln är ett mångsidigt kommunikationsmedel; inte bara i trafiken utan också på konstutställning.

Produktionen på Rantagalleria har en litet annan karaktär; assemblagen vi ser här har en mera "traditionell" prägel. I ett par verk ingår dock både ljud och ljus.

Allmänt taget känns de flesta ganska impulsiva, uppbyggda nästan som målningar. Sari verkar att bearbeta delajerna så lite som möjligt, det är väl detta som skapar den direkta känslan.

Maria Sundström

 

With a feeling for content and form Reviews and Texts Modified bicycles
Home > > © Copyright Hasan Fuat Sari 2003-2007 < < Home