The Art of
Hasan Fuat Sari

Med känsla för form och innehållÅbo Underrättelser 13 november 1999


För fem år sedan hade skulptören och konstnären Hasan Fuat Sari en utställning i Galleri Joella och nu kan hans verk återigen beskådas i samma utsällningslokal. De utställda verken härstammar alla från åren 1998-99.

Hasan Fuat Sari är född i Tarsus, Turkiet. Han har studerat vid Konstakademin i Haag, Holland, och sedan vid Statens konstakademi i Istanbul, Turkiet, varifrån han blev utexaminerad år 1978. Två år senare bosatte han sig i Finland och började undervisa i konst samt konsthistoria vid olika skolor. Speciellt vid Åbo Universitet har han under en längre tid varit timlärare och även forskare i kulturhistoria. Sari har deltagit i en hel del konstutställningar mestadels i Finland, men även i andra länder såsom Belgien, Turkiet, Tyskland, Tjeckien mfl.

Konstnären har en ypperlig känsla för former och material. Formerna i hans verk är ofta väl anpassade till materialens egenskaper. Skulpturerna är gjorda av brons, granit eller trä sammanfogat med någon metall. Runda, böjliga former kombineras med kantiga och vassa delar, men tillsammans bildar de ändå en harmonisk helhet. Saris intresse för kulturhistoria kan även sköjas i en del verk, där trädelarna bär spår av t ex en sliten blå målfärg. Både verkens namn och detaljer föder tankar om havet. Fisk, havsörn och vingslag återkommer ofta, dock blandat med en viss mystik, en andlighet och djupa tankar. Det finns mycket luft omkring skulpturerna olika delar, vilket både förenar och separerar dem. Utstälningsföremålen är även de "luftigt" arrangerade med gott om utrymme för de enskilda verken, vilket även ger bra utrymme för betraktaren.

Det luftiga intrycket såväl i skulpturerna som i lokalen är positivt och gör att Hasan Fuat Saris skulpturer kommer väl tillrätta i galleriets utrymmen. Utställningen pågår till den 22 november.

 

Cross-Culture Artist Reviews and Texts With a feeling for content and form
Home > > © Copyright Hasan Fuat Sari 2003-2007 < < Home