The Art of
Hasan Fuat Sari

Kaloja ajatusten meressäTurun Sanomat


Hasan Fuat Sarin (s. 1953) veistoksissa kalat hyppivät aalloilla ja merikotkat levittelevät siipiään. Teemat voi tulkita ajatusten vapaan lennon ja ihmisen vahaudenkaipuun tulkeiksi. Kerronnallisuus ei kuitenkaan hallitse teoksia, vaan kulkee mukana hitaasti avautuvana juonteena.

Galleria Joellassa on nähtävillä tämän ja viime vuoden aikana svntyneitä veistoksia. Materiaaleina Sari on käyttänyt metallia, pronssia, kiveä ja puuta. Moniosaisissa teoksissa erikokoiset ja - muotoiset palat loksahtavat luontevasti paikoilleen. Kulmikkaiden ja kaarevien osien vuorottelusta syntyy selkeä rytmi. Osa veistoksista selson lattialla. osa on kiinnitetty relietimäisesti seinälle.

Avautuvat ja sulkeutuvat kaariaiheet, veitikkamaiset kalat ja veteen vertautuvat aaltoviivat tai siniset kappaleet toistuvat useiden teosten muotokielessä. Transparent kalliqraphyn metallikehikko tai Oivalluksen Yksinkertainen kala-sommitelma edustavat ilmavaa pelkistystä. Vastapainona toimii muutaman pienoisveistoksen tiivis ja raskas muodonanto. Tyylitellyn kotkan pronssiset siivet -kohoavat ilmaan vankalta graniittijalustalta. ,

Viimeksi turkulainen kuvanveistäjä piti yksityisnäyt-telyn kotikaupungissaan viisi vuotta sitten. Syntyjään turkkilainen Sari viettää nyt näyttelyn merkeissä Suomeen tulonsa 20-vuotisjuhlaa. Kansainvälisen taiteilijan teoksia on nähty Suomen ohella useissa näyttelyissä sekä Turkissa että eri puolilla Eurooppaa.

Moni muistaa varmasti polkupyörän osista rakennetut ready-made-henkiset teokset muutaman vuoden takaa. Sarin hauskojen veistosesineiden perheestä löytyvät myös Aurajoen pintaa yhden kesän ajan leikanneet siniset jättisakset. Oivaltava huumori ja leikkimielisyys kuuluvat olennaisena osana Sarin veistoksiin.

Anu Tilander

 

Nomadic Imagination Reviews and Texts Fish in the Ocean of Mind
Home > > © Copyright Hasan Fuat Sari 2003-2007 < < Home